melatonin

Få styr på døgnrytmen: Melatonin er et naturligt hjælpemiddel


I dag er der lys i stuerne langt efter mørkets frembrud, og rigtig mange danskere ligger i sengen med lysende skærme fra telefon eller tablet, lige før de burde sove. Det har dog en negativ effekt på din krops helt naturlige døgnrytme, der hjælper den til at slappe af og blive klar til søvnen.

I dag kan du købe melatonin til at understøtte søvn, så du får de vigtige timers hvile til at klare hverdagens strabadser.

Hvad er det?

Hormonet melatonin dannes naturligt i hjernen, og det er det signalstof, der fortæller kroppen, når der ikke længere er dagslys. Man kan også kalde det din krops indre ur, der holder styr på dagens gang, og hvornår du burde lægge dig til ro.

Det er derfor ikke et decideret sovemiddel, men det hjælper både krop og hjerne med at falde til ro op til søvnen. Derfor er det med til at styre din fornemmelse af sengetid, og hjælpe din krop til naturligt at lukke ned mod aftenen, så du falder i søvn.

sovepiller

Dårlige sengevaner kan forstyrre den naturlige døgnrytme

Alder har en indflydelse på, i hvor høj grad kroppen selv regulerer døgnrytmen. Børn har den højeste koncentration af melatonin, og efterhånden som vi bliver ældre, vil udskillelsen aftage gradvist. Derfor kan et tilskud af hormonet være en hjælp til folk over 55 år, der oplever en afbrudt søvn.

For den helt almindelige dansker kan dårlige vaner omkring sengetid også hindre udskillelsen af melatonin. Udskillelsen af stoffet kan forsinkes, hvis du udsættes for stærkt lys efter mørkets frembrud.

Effektivt mod flere ting

Der er flere ting relateret til din døgnrytme og søvn, som et tilskud af melatonin kan være effektivt mod:

  • Hvis du har problemer med at regulere din døgnrytme eksempelvis på grund af jetlag efter rejser.
  • Hvis du sidder længe i kunstigt lys, efter dagslyset er forsvundet.
  • Hvis du ligger med elektroniske hjælpemidler i sengen såsom mobil, tablet eller computer.
  • Hvis du har problemer med at falde til ro til aften, inden du går i seng.
  • Hvis du har brug for søvnstabilisering på baggrund af psykiatriske udfordringer såsom autisme og ADHD.

Det kan altså særligt hjælpe dig, der ikke får den naturlige udløsning af hormonet til aftenstid, når kroppen ellers burde blive afslappet og soveklar.

En bivirkningsfri løsning

Det gode ved et tilskud af melatonin er, at det ikke har nogen egentlige bivirkninger, da kroppen selv naturligt producerer hormonet. Du kan derfor trygt forsøge dig med en dosis på 2 til 3 mg op til sengetid, hvis du ønsker at anvende det naturlige tilskud.

Tag ikke skærmene med i seng

Hvis du ligger med skærme op til sengetid, påvirkes du af unaturligt lys, der hindrer udløsningen af stoffet. Særligt det blå lys, der stråler fra vores i dag uundværlige skærme, kan påvirke din udskillelse af hormonet.

Gode vaner omkring sengetid er derfor en start, hvis du ønsker en bedre søvn, så du vågner mere udhvilet og klar til dagen. Lad være med at tage din telefon med i seng, og skab dig nogle faste rammer for sengetider.

About the author