Tatami måtte

Lad dig inspirere af traditionel japansk boligindretning

Leder du efter nye kilder til inspiration i indretningen af din bolig så kan du kigge mod det fjerne Østen. De har nogle helt andre måder at indrette sig på end vi er vant til i vores indretningsverden af lyst træ og hvide vægge. Måske er det en idé at lade sig inspirere af Japans tradition – en Tatami måtte er måske noget for dig, såvel som alternativ til en klassisk madras som til at lægge på dine gulve.

Hvad er en Tatami måtte?

Tatami er en klassisk måtte af risstrå, der findes i alle japanske hjem. Her bruges de traditionelt som gulvmåtter, og tidligere dækkede de typisk hele gulvet i en japansk bolig og de kan også med fordel bruges som sengeunderlag. En Tatami måtte har en temperaturregulerende funktion, således at du med en Tatami måtte oplever, at der bliver holdt på varmen om vinteren, men at du slipper af med varmen om sommeren. Traditionelt har der været brugt risstrå til at lave kernen i Tatami måtterne, men nu bruges også komprimeret flis eller polystyren. Kernen bliver dækket med flettede strå af en særlig slags siv. Måtterne fremstilles traditionelt i standardmål hvor de er dobbelt så lange, som de er brede.

Japanerne har brugt rismåtterne i over tusinde år, men det er først inden for de sidste 50 år, at resten af verden har fået øje på den praktiske og bredt anvendelige traditionelle japanske Tatami måtte. Den kan udgøre et traditionelt japansk touch til din boligindretning. Måtterne findes på markedet i mange størrelser, så du kan finde nogle, der er velegnede til såvel gulvtæppe som sengeunderlag. Der er mange muligheder med disse smarte måtter.

En Tatami måtte hjælper dig til en god nats søvn

Op mod en halv million danskere lider af søvnproblemer og det er faktisk et kæmpe problem – også helbredsmæssigt og for samfundsøkonomien. Det er vigtigt at have en god seng at sove i – for eksempel en seng, hvor du ligger på en Tatami måtte. Man skal helst sove 8-9 timer hver nat som voksen, men det er der ikke mange der gør i vores moderne samfund. Skærme og stress ødelægger vores søvn. Det giver både hjerteproblemer og meget andet, så man bør afgjort tage de råd alvorligt, som søvnforskere og specialister kommer med. Det er i de senere år blevet klarlagt, at særligt den dybe del af søvnen har enorm stor betydning for os. Det drejer sig om dannelsen af hormoner, vedligeholdelse og udvikling af både krop og hjerne, styrkelse af immunforsvaret, forbedringer af hukommelse og styrkelse af kreativiteten – ikke mindst hos børn. En god nattesøvn er med til at forebygge stress, angst og depression og bidrager i det hele taget til et godt liv. Faktisk er søvn lige så vigtig for vores trivsel som sund kost og motion er. Godnat og sov godt- i en seng med en Tatami måtte.

About the author