vidnetestamente

Vælg den rette form for testamente

Det er et ubehageligt emne, som vi alle foretrækker at undgå meget af tiden. Men før eller senere er alle nødt til at forberede et testamente. Et testamente sørger for, at dine sidste ønsker bliver fulgt, og det hjælper din familie med at håndtere den situation, de står tilbage i, når du går bort. Med et testamente er det lettere for alle at finde ud af, hvad der skal gøres med forskellige ejendele, og om der er nogle særlige hensyn at tage til begravelsen.

Et testamente kan hjælpe i en hård periode, så er det ikke lige meget, hvilken slags testamente du laver? Nej. Forskellige testamenter har forskellige krav, som gør dem mere eller mindre sikre at bruge. Lad os her tage udgangspunkt i vidnetestamenter og notartestamenter.

Hvad er et vidnetestamente?

Som navnet antyder, er der her tale om et testamente, der laves med mindst to vidner til stede. Disse vidner skal opfylde adskillige krav:

  • De må naturligvis ikke have nogen egeninteresse i testamentet (De må ikke stå til at arve noget)
  • De skal underskrive samtidig med dig
  • De skal forstå, hvad de underskriver
  • De skal dermed være både myndige og habile og må ikke være under et værgemål

Et vidnetestamente er for det meste nyttigt, når du ikke kan lave et notartestamente. Det kan for eksempel være, hvis du ikke er i stand til at ses med notaren grundet ting som COVID-19. 

Dette skyldes, at et vidnetestamente ikke er lige så skudsikkert som et notartestamente. Det er lettere at få erklæret ugyldigt, og modsat et notartestamente, der altid kommer frem efter døden, kommer et vidnetestamente ikke nødvendigvis frem. Du vil være den eneste i besiddelse af testamentet, så hvis det ikke bliver nævnt af dine vidner eller fundet af din familie eller venner, vil folk muligvis ikke vide, at det eksisterer.

Hvad er et notartestamente?

Et notartestamente kræver først og fremmest en notar. Hvad er det? Det er en embedsmand eller -kvinde, der sidder i en dansk byret. De er ikke nødvendigvis uddannede jurister, men de skal bekræfte underskrifterne på dit testamente. De vurderer ikke lovligheden eller indholdet af testamentet og fokuserer udelukkende på, at underskrifterne på dokumentet matcher de personer, der påstår at have skrevet under. De skal også undersøge, at du er habil og i stand til at oprette testamentet.

Kort fortalt sørger en notar for, at der ikke foregår noget lusket som for eksempel identitetstyveri og bedrag.

Derudover gemmes dit testamente også i Centralregistret for Testamenter, så du er sikker på, at det bliver hivet frem, når du går bort, selv hvis du ikke har en kopi liggende derhjemme. Dermed er et notartestamente også den sikreste form for testamente at bruge. Testamentet vil altid komme frem, og det vil være svære for folk at afværge det eller stille sig kritiske over for dets gyldighed.

Så selv hvis du får et vidnetestamente, bør dette kun være et midlertidigt valg. Sørg for at få lavet et notartestamente, så snart det er muligt for dig.

About the author